[O1] Drgająca kierwonica

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojjaco
    Classic
    • 2010
    • 27

[O1] Drgająca kierwonica

Zamieszczone przez westwi78
    na rondach dają lewy kierunek etc.
    Akurat wg przepisow ten lewy kierunek na rondzie tez do czegos sluzy, no chyba ze znow cos zmienili. Dokladnie przed dojazdem do ronda z zamiarem wykonania na nim jakby lewo skretu mial on to sygnalizowac i potem przy zjezdzie jak to w kazdym wypadku bywa prawy kierunek.

Flame, A potem taki strzala zaliczy i lezy do gory kolami jak wczoraj po poludniu przy Castoramie
  • Edek89
    Ambiente
    • 2009
    • 109

[O1] Drgająca kierwonica

Witam, mam takie pytanie. Kupiłem Skode Octavie I TDI i przy wyższych obrotach kierownica drży. Czy to normalne?

Komentarz

• rekin
      Rider
      • 2008
      • 398

obrotach czy prędkości????
      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może koła źle wyważone, chyba że objwy występują podczas hamowania (wtedy odsyłam do szukajki)
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Edek89
          Ambiente
          • 2009
          • 109

Przy wyższych obrotach, bo np. jadąc 120 km/h kierownica drga, ale gdy puszcze gaz i spadną nieco obroty to przestaje.

Komentarz

• vince123
            Elegance
            • 2009
            • 923

Zamieszczone przez phrix
            Może koła źle wyważone
            lub koncowka drazka kierowniczego do wymiany....wizyta u wulkanizatora wskazana ...albo sprobuj przerzucic opony z tylu na przod...moze przednie sa zle wywazone :idea: :?:
            sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
            nadkole nowe LP
            kontakt PW

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

luzy na drążkach , zle wyważone koła , uszkodzona opona to tak na początek do sprawdzenia

Komentarz

• Edek89
                Ambiente
                • 2009
                • 109

W sumie samochód nie drga, tylko sama kierownica. Dodam, że jak jadę ze stałą prędkością i kierownica drga i potem jest trochę z górki, wiec puszczam gaz a prędkość się utrzymuje i wtedy drgania ustają a gdyby to były koła to chyba drgałoby nadal? Mam silne wrażenie, że drgania przenoszą się od silnika.

Komentarz

• tryton
                  Elegance
                  • 2008
                  • 935

tu był błąd

Komentarz

• Edek89
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 109

To mnie raczej nie dotyczy, mam inne objawy. Kurcze, identycznie miałem w poprzednim samochodzie i z tego co pamiętam zamiana kół tylnych z przednimi pomogła. Mimo wszystko coś w tym może być. Niedługo będę kupował nowe felgi z oponami na zimę i wtedy sprawdzę i zdam relację. Jak ktoś miał tak jak ja, to proszę pisać.

Pozdrawiam

Komentarz

• Edek89
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 109

Link 2 to jest o co mi chodzi, dzięki

Komentarz

• vince123
                        Elegance
                        • 2009
                        • 923

Zamieszczone przez Edek89
                        że drgania przenoszą się od silnika.
                        jesli to by bylo w czasie postoju na wolnych obrotach to poducha(guma) silnika do wymiany...w feli to mialem...
                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                        nadkole nowe LP
                        kontakt PW

Komentarz

• Edek89
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 109

Na postoju też czuć trochę takie minimalnie odczuwalne drgania na kierownicy, ale myślałem, że w klekotach to normalne. Jaki jest koszt wymiany takiej poduchy silnika?

EDIT:

Chociaż:

Zamieszczone przez Lechul
                          Witam! Drgania mojej kiery są innego rodzaju. Powyżej 120km/h dostaje trzęsiawki ale tylko w czasie dodawania gazu. Odpuszczam gaz i problem znika. Kto ma "pomysła" co to może być? Stawiałbym na półosie ale pewności nie mam. Przy hamowaniu też drga.
                          Pozdrawiam.
                          Zamieszczone przez Lechul
                          Po problemie! Pomogło wyważenie. Swoją drogą wielkie zdziwienie jednego oponiarza z efektów pracy innego. Koło wyważone a po dwóch tygodniach niedowaga 15 na zewnątrz i 45 wewnątzr. Samo sie tak spieprzyć nie mogło. Pozdrawiam.
                          Identycznie jak ja i jednak wyważenie kół. Już sam nie wiem :wink:

Komentarz

• vince123
                            Elegance
                            • 2009
                            • 923

Na postoju też czuć trochę takie minimalnie odczuwalne drgania na kierownicy, ale myślałem, że w klekotach to normalne
                            sory ale nie doprecyzowalem swojej wypowiedzi...w feli czulem drgania idace od silnika w czasie postoju...poprostu czulem ze lekko cos mi pod nogami 'wibruje'..kierownica byla w bez ruchu.... a gdy juz jechalem to powyzej 90km/h kierownica mi drgala...wystarczylo kola wywazyc i objawy zniknely.
                            juz nie pamietam ile ta poducha kosztowala..
                            sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                            nadkole nowe LP
                            kontakt PW

Komentarz

• Edek89
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 109

To ja już nie wiem, bo mi nic nie drga, tylko kierownica. Mam jeszcze do was pytanie, czy na postoju i przy przyspieszaniu, nawet przy niższych prędkościach czuć cokolwiek na kierownicy? Czy przy przyspieszaniu macie jakiekolwiek wibracje, nawet najmniejsze na kierownicy czy to nie powinno mieć miejsca? Bo może po prostu przesadzam? Te drgania są duże, ale dopiero od 120 i być może muszę wyważyć koła, ale co do choćby ruszania, lekkie drgania na kierownicy wtedy u mnie są.

Komentarz

• rbs911
                                Classic
                                • 2007
                                • 31

a może przyczyną jest kolo dwumasowe ? :roll:
                                Octavia I 99r. 1.9Tdi GLX Silver

Komentarz

• Edek89
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 109

Mam 1,9 TDI 90 KM, go to chyba nie dotyczy?

EDIT: W sumie świeżo byłem na przeglądzie przed zakupowym i nic poza brakiem osłony przegubu nie wyszło w zawieszeniu. Chyba, że ta osłona jest taka istotna? :wink:

Komentarz

• phoneman
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3374
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Edek89, Uzupełnij silnik w swoim profilu. Nalepkę znajdziesz w bagażniku koło wnęki na koło zapasowe. :idea:

Jezeli nie wiem jaki masz silnik to nie moge ci powiedzieć czy masz dwu masę czy nie.
                                    Bo 90 KM były z dwumasą i bez dwumasy.
                                    .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• rkb
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2152
                                      • Rapid Spaceback (NH1)
                                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Miałem identyczny przypadek co u Ciebie z tym ze u mnie jeszcze sciagało w prawo. Drgania kierownicy od 120, z gorki jak jechalem nie drgało, wyważyłem koła jeszcze raz, ale dopiero jak przewalilem oponki tył <----> przod problem zniknol, takze wpierw zobacz opony, pozniej bierz sie za poduchy.

btw ile jest podouch w O1? wiem o tej pod silnikiem i skrzynia
                                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam jeszcze do was pytanie, czy na postoju i przy przyspieszaniu, nawet przy niższych prędkościach czuć cokolwiek na kierownicy
                                        zależy jakie kto ma czucie. Ja czuję 5g niewyważenia od 80km/h w górę, a 20g również przy mniejszych prędkościach
                                        Te drgania są duże, ale dopiero od 120 i być może muszę wyważyć koła, ale co do choćby ruszania, lekkie drgania na kierownicy wtedy u mnie są.
                                        prawie na pewno musisz wyważyć. Ale może być również bicie poprzeczne koła, albo jajowate opony - dwa lata temu wymieniałem nówki zimówki na gwarancji, ponieważ 2 okazały się jajowate ok. 5 mm. Niby nie dużo, a odczuwalne było. Jeżeli nie ustąpi po wyważaniu, warto spróbować też w innym warsztacie - w ub. roku zmieniłem serwis opon po 3 krotnej próbie zakończonej połowicznym sukcesem wyważania zimowych alu 18". Inny serwis wyważył w miarę dobrze za pierwszym podejściem (pow. 160km/h czuć niewielkie drgania na kierownicy)

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 09:35 ]
                                        Zamieszczone przez rbs911
                                        może przyczyną jest kolo dwumasowe
                                        drgań - możliwe, ale nie kierownicy w czasie jazdy pow. 120km/h. Bardziej czuć w butach i również na postoju.

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 09:40 ]
                                        Zamieszczone przez rkb
                                        dopiero jak przewalilem oponki tył <----> przod problem zniknol
                                        problem pozostał tylko był mniej wyczuwalny - tył to koła nie napędzane i nie sterowane.

Komentarz

• Edek89
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 109

Idąc za Waszą radą wyważyłem przednie koła, i...? przeszło Teraz drgania nie nasilają się przy zwiększaniu prędkości, czy 60 czy 120 jest to samo :wink: Jeśli chodzi o te minimalne drgania na które są np. na postoju, to gdy mechanik to sprawdził to tylko się uśmiechnął i powiedział "to diesel, zawsze lekko drga" i, że jakby to były poduszki to by dużo bardziej drgało. Mi to i tak nie przeszkadza, teraz podczas jazdy drgań praktycznie nie ma. Super

Jest tylko jedna sprawa, bo dociążyli mi koła ciężarkami z zewnętrznej strony, co na moich alufelgach nie wygląda zbyt estetycznie, to normalne?

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Tak własnie powinno być wyważona alu... jak miałeś wcześniej inaczej to już wiesz czemu miałeś drgania....

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

est tylko jedna sprawa, bo dociążyli mi koła ciężarkami z zewnętrznej strony, co na moich alufelgach nie wygląda zbyt estetycznie, to normalne?
                                              było poprosić o wyważanie ciężarkami klejonymi od środka.

Zamieszczone przez rkb
                                              Tak własnie powinno być wyważona alu... jak miałeś wcześniej inaczej to już wiesz czemu miałeś drgania....

ooo...jakieś nowe koncepcje słyszę... :diabelski_usmiech
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

powiem ci wlasnie ze jak mi zrobili tak (i to w aso) przestalo cokolwiek drgac wiec jak widzisz nowe koncepcje

Komentarz

Pracuję...